logo
Dobermann kennel von Apoldastamm
Home von Apoldastamm
Apolda     Dobermann
  Rasbeschrijving
Onze Dobers
Sportief resultaat
Show resultaat
Foto galerij
Dek-Geboorte melding
Onze Nakomelingen
Een pup en dan .?.?.
Contact & Disclaimer
Dober nieuws
Medische tips / info
Evenementen & Links

  4 mrt 2014

Karl-Friedrich Louis Dobermann

Karl-Friedrich Louis Dobermann werd als zoon van Carl Friedrich Dobermann en Wilhelmine Dobermann - Topf, op 2 Februari 1834 in Apolda geboren.

 

Tot aan het einde van de 19e eeuw ontstaat door inkruizing van de Greyhound, Manchester - Terrier, Pinscher, Jachthond en Duitse Dog de Dobermannpinscher. Na de dood van Louis Dobermann zetten zijn vrienden Göller, Tischler en Krumbholz zijn werk verder en werden sindsdien als initiatiefnemers van de Dobermannfokkerij aangemerkt.

In Apolda werd in 1899 door de daar toegelaten  hondenmarkten  de eerste duitse "Dobermannpinscher – Klub Apolda" opgericht.

Vanaf 1899 werd de dobermannfokkerij  na een opgezet fokbeleid verder uitgevoerd.

 

 

Otto Göller was een actieve kynoloog, welke kocht, fokte en weer veel Dobermanns verkocht met de kennelnaam  " von Thüringen ". Göller was ook keurmeester van de Dobermann en een pionier en actief bestuurslid van de Dobermann Club van Apolda.

 

           Louis Dobermann (links met honden)

 en zijn 2 vrienden de torenwachter en de koddebeier .

 

Goswin Tischler (1859-1939) was de eerste Dobermann fokker die officieel zijn honden had geregistreerd. Zijn kennelnaam  " von Grönland " was vernoemd naar een straat in Apolda.

 

Louis Dobermann staat te boek als  "Justizangestellter im thüringischen Apolda und darüber hinaus Abdecker, Steurereintreiber und Hundefänger für das Amt Niederrossla." Een mondvol, maar het betekent dat hij verantwoordelijk is voor het innen van belastingen en zwerfhonden moet vangen. 'Abdecker' is het Duitse woord voor vilder. Louis moet de honden die overlast bezorgen en die hij vangt, ook afmaken. Zijn bijbaantje is ' Nachtpolizist ', een soort nachtwaker, waarbij hij de stad doorkruist om ongure elementen niet de kans te geven hun werk te doen. Zowel bij het innen van de belastingen als bij zijn nachtelijke werkzaamheden, kan hij best een scherpe hond gebruiken. Zijn functie als ' hondenvanger '  stelt hem in staat de beste exemplaren uit te kiezen. In de stad Apolda staan zijn honden daarom al snel bekend onder de naam  " Dobermannsche Hunde ".

 

De honden van Louis Dobermann waren scherpe honden, echter die van Otto Göller hebben meer overeenkomst met onze huidige Dobers. 

 

 

   

Otto Göller (1852-1922) met Landgraf en Adele

 

Graf Belling von Grönland en Gerhilde,  1e geregistreerde Dobermans (NDZB1 en NDZB2)

 

In eigen land is Dobermann niet vergeten. In zijn geboortestad Apolda staat niet alleen een prachtig bronzen beeld van drie spelende Dobermanns, aan de Bürgerbronnen wordt in 1998 een muur plaquette onthuld, terwijl in 1999 een straat naar hem wordt genoemd. Een saluut aan een zoon van de stad, wiens naam wereldwijd bekend is geworden.

     

     Drie spelende Dobermann                                                         Muurplaquette Dobermann

Dobermann kennel von Apoldastamm  | info@apoldastamm.nl