logo
Dobermann kennel von Apoldastamm
Home von Apoldastamm
Apolda     Dobermann
Onze Dobers
Sportief resultaat
Show resultaat
Foto galerij
Dek-Geboorte melding
Onze Nakomelingen
Een pup en dan .?.?.
Contact & Disclaimer
Dober nieuws
Medische tips / info
Evenementen & Links

Medische Tips en informatie


Op deze pagina ervaringen van/met onze honden op medisch gebied en advies dierenarts betreffende behandelingen en tips voor verzorging en wat te doen bij calamiteiten.8 Oktober 2014                                          Bepalen Progesteron waarde

 16-10-2013            Controleren bij wisseling melkgebit naar definitief

                          

Controleer regelmatig het gebit van Uw jonge pup, vanaf ongeveer 3 maanden beginnen zij met het wisselen van het tijdelijke melkgebit.

Bij deze foto, blauwe pijl is duidelijk te zien dat de rechter onder hoektand in de bovenkaak gaat, tijdens het doorkomen van de definitieve hoektand regelmatig kijken of de nieuwe hoektand naar buiten groeit ( tussen de hoektand en snijtand boven). Gaat de hoektand ook hier naar binnen dan een afspraak maken met de dierenarts, hij plaatst dan een hard plastic plaatje om de hoektand naar buiten te laten groeien.

Ook tijdens het wisselen geregeld kijken of de melktand eruit gaat als de nieuwe doorkomt zie rode pijl, controleer zeker 2 a 3 maal in de week of de oude melktand los zit en opeens weg is en / of dat de tand vast blijft zitten, ook hier een afspraak met de dierenarts maken om deze te laten verwijderen, anders groeit het gebit scheef en geeft de pup veel hinder.


08-10-2013                              Voedings schema dragende teef en pups

 

Boven staande tabel is een richtlijn, onze ervaring is dat de ene pup wat meer eet dan een andere pup en deze hetzelfde groeien.

Meestal eet een pup, vanaf 8 weken zo rond de 160 gram per maaltjd ( 3 x daags ) dit tot en met 12 maanden en hierna gaat men over op volwassen voeding.

Een pup moet wel gevuld zijn maar niet te dik, een te dunne pup herkent men doordat de rugwervel, ribben en de heupbotten te zien zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een pup groeit hard het 1e half jaar en heeft zodoende veel energie nodig, voor een gezonde opbouw voor later als volwassen hond.


Oververhitting   van de hond       

 

Honden kunnen niet transpireren zoals de mens. Een hond heeft bijna geen zweetklieren,  kan alleen de warmte afvoeren via zijn voetzolen en zijn tong. Honden kunnen daardoor heel slecht tegen warmte. Door te hijgen geven ze warmte af aan de buitenlucht, maar als de temperatuur te hoog wordt kan dat niet meer. Het gevolg daarvan is dat honden snel oververhit kunnen raken wat kan leiden tot onherstelbare schade aan organen en cellen. Oververhitte honden raken vaak in coma en kunnen zelfs overlijden. Oververhitte honden gaan hijgen en krijgen braakneigingen. De lichaamstemperatuur die normaal ongeveer 38.5 is stijgt naar boven de 40, en de slijmvliezen verkleuren naar een blauwgrijze kleur.  Als je jouw hond met deze verschijnselen aantreft breng hem dan onmiddellijk naar een koelere plaats en spoel hem af met koud stromend water. Wikkel hem daarna in koude doeken en neem direct contact op met de dierenarts.

Wanneer het warm is, laat je hond dan nooit achter in de auto. Ook niet met het raam een stukje open. Door het vele metaal van de auto wordt het binnen in de auto al snel veel te warm (50 - 60 gr Celsius) voor je hond. Bij heel warm weer kun je de hond overdag beter zo kort mogelijk uitlaten, en wat langer ’s avonds en ‘s morgens als het koeler is. Zorg ervoor dat je tijdens een autorit of lang onderweg bent, altijd vers/koel water bij je hebt.

 


14 juli 2010 :

Het gebeurt wel eens dat bij het wisselen van het melkgebit naar blijvend gebit, dat de hoektand (hier bij deze foto) of een andere tand blijft zitten en er niet zelf uitvalt. De dierenarts haalt er dan onder een lichte narcose  desbetreffende hoektand eruit.

 

             Hier de melk hoektand, zoals te zien, is de wortel niet opgelost.

Op de foto is duidelijk de lange melk hoektand te zien, normaal lost de wortel gedeeltelijk op waardoor het wisselen normaal gaat.

Heeft uw jonge hond dit ook, wacht dan niet al te lang en ga voor alle zekerheid bij de dierenarts langs, deze kijkt dan wel of het noodzakelijk is, dat de (hoek)tand getrokken moet worden.

 

De volwassen Dobermann heeft 42 tanden/kiezen. In de bovenkaak zitten 6 snijtanden (Incisivi), 2 hoektanden (Canini) en aan iedere zijkant van de bovenkaak zitten 6 kiezen, namenlijk 4 Praemolare en 2 Molare kiezen. In de onderkaak zitten ook 6 snijtanden, 2 hoektanden en aan iedere zijkant 7 kiezen, namenlijk 4 Praemolare en 3 Molare kiezen.

 


9 november 2009 :

Kayleigh bij de dierenarts in Ahaus voor bloedafname, hoewel de testuitslag voor von Willebrand (vWD) eigenlijk al niet anders kon zijn dan vrij N/N. Beiden ouders van Hertogin Kayleigh zijn ook vrij en dan zijn de nakomelingen ook vrij (genetisch vastgelegd).

Gentest Dilution (PCR) is om te kijken of er geen kleurverdunning is i.v.m. de kleuren isabel en blauw. Hertogin Kayleigh heeft na onderzoek bij LABOklin de uitslag vrij D/D en vererft zuiver zwart en bruin.

       

Bloedafname bij Hertogin Kayleigh voor onderzoek

Gentest von Willebrand (vWD) en Dilution (PCR)

 

Resultaat bloedonderzoek :

Gentest von Willebrand vrij N/N en Dilution ook vrij D/D

 


24 juli 2009 :

Kayleigh heeft helaas vlak voor een tentoonstelling haar voetzooltje beschadigd (genezing duurt ongeveer 10 dagen). Wij hebben in eerste instantie zelf haar voet verzorgd met Calendulan creme met verband, Een dag later zijn wij naar de dierenarts gegaan, doordat zij meer ging hinkelen op drie poten. De dierenarts heeft de wond bekeken en vertelde dat de wond goed verzorgd/verbonden was. Zij heeft de wond opnieuw verbonden met een andere zalf Braunovidon, (terwijl Calendulan ook goed is, alleen niet op voorraad) en dat wij deze wond iedere dag opnieuw moeten verzorgen/verbinden.

   

Kayleigh met pijnlijke voet

een stuk van de voetzool kapot door glasscherf

 

Zalf en verband voor verzorging voet-wond

dagelijks de wond verzorgen en droog houden

 


Inenting schema van uw pup / hond, raadpleeg zeker uw dierenarts

Wanneer mijn pup / hond inenten ? 6 weken 8 weken 12 weken 16 weken herhalings-enting
Hondeziekten

 

x

x   elke 3 jaar
Parvo

 

x x   elke 3 jaar
Ziekte van Weil (2 entingen als basis)   x x / o o los te geven (voorjaar)
Kennelhoest

 

  x   jaarlijks
Leverziekte     x   elke 3 jaar
Hondsdolheid (Rabies)         jaarlijks (buitenland) *

Hondsdolheid  - tenminste 30 dagen voor de eerste grensovergang. Jaarlijks voor het buitenland 

                                       en voor Nederland elke 3 jaar.

Ziekte van Weil - steeds 2 inentingen als basis, op de leeftijd van 8 - 12 weken (x) of bij 12 - 16 weken (o).

 

Pups krijgen van hun moeder de eerste beschermstoffen via het bloed, wanneer zij nog in de baarmoeder zitten en later voornamelijk via de moedermelk (biest). Dit beschermd de pup tegen ziektes, die de moeder heeft gehad en/of waartegen zij is inge￴. Heeft de moeder een hoge beschermingsgraad, dan is de bescherming voor de pups ook hoog en langzaam maar zeker neemt de bescherming af en vandaar dat de pups inge￴ moeten worden.

Gebruikelijk is het om de eerste inenting met 8 weken te geven, vanzelfsprekend krijgt de pup deze inenting bij de fokker. De inenting van 8 weken geeft de meeste kans op bescherming voordat de latere inentingen effect hebben/geven. De pup kan vervolgens met U meegaan, behalve naar uitlaat-plaatsen waar veel honden komen. Na de 2e inenting (leeftijd 12 weken) kan de pup na enkele dagen na de inenting zonder problemen in contact komen met andere honden.

 

Inenten van Uw Dobermann : met 8 weken, 12 weken en herhaling elke 3 jaar

 

Een inenting, ook wel vaccinatie genoemd, dient ter Training van het afweersysteem tegen bepaalde infectieziektes. Hierdoor is de gevaccineerde Dober beter bestand tegen de ziekteverwekker waartegen het vaccin beschermt.

De laatste jaren worden wij steeds kritischer. En dat is een goede ontwikkeling. Wij krijgen zelf meer kennis en de autoriteit van een dierenarts neemt af. Waar wij 20 jaar geleden nog opkeken tegen iemand in een witte jas en zijn oordeel onvoorwaardelijk als waarheid aannamen, hebben we nu zelf een mening en durven die ook te uiten en kritische vragen te stellen.

En natuurlijk gaat de ontwikkeling in de diergeneeskunde ook door. Fabrikanten van vaccins kunnen betere producten ontwikkelen waardoor de beschermingstijd verlengd wordt. Elk jaar Uw Dobermann  volledig vaccineren is niet meer van deze tijd.

Maar vaccineren gaat niet om trend of hype. Vaccineren gaat om gezondheid. Vaccineren moet de gezondheid van onze Dober bevorderen en daarom is het belangrijk hier goed over na te denken. Over-vaccineren is namelijk helemaal niet ongevaarlijk. Het is dus onjuist te stellen dat het niet uit maakt of je elk jaar vaccineert of niet. In dit geval geldt dat als het niet baat en zeker WEL schaadt.

 

Vaccineren, hoe en wat

De meningen zijn hierover nog altijd sterk verdeeld. De meeste dierenartsen zullen ook vandaag de dag nog altijd adviseren een hond elk jaar de volledige inenting te geven, de zogenaamde cocktail. Deze is als volgt opgebouwd:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)
  • Parainfluenza
  • Leverziekte (HCC)

Soms wordt deze nog aangevuld met Kennelhoest.

Alleen voor reizen naar het buitenland is een Rabiës-enting (tegen Hondsdolheid) verplicht. Deze hoort echter niet in de jaarlijkse cocktail thuis.

Nobivac (‘s werelds grootste vaccinfabrikant) geeft het volgende vaccinatieadvies met betrekking tot Hondenziekte (Distemper), HCC en Parvo (de zogenaamde DHP-enting):

 

eerste vaccinatie met 8 weken

tweede vaccinatie met 12 weken

herhaling elke drie jaar

 

Aan deze cocktail wordt vaak de Pi (Parainfluenza) en de L (tegen Leptospirose) toegevoegd. Het verdient de voorkeur om de vaccinatie tegen Leptospirose los te geven omdat deze nare bijwerkingen kan hebben, zeker in combinatie met de DHP. Parainfluenza is sowieso discutabel omdat de ziekte niet dodelijk is dus waarom ertegen inenten?

Elke dierenarts behoort te weten dat een dier alleen ingeënt mag worden als deze goed gezond is omdat de vaccinatie nogal wat eist van een hondenlichaam. Twijfel je daaraan als eigenaar, laat jouw Dober dan niet inenten. Het is altijd nog een keuze, jouw keuze!

Het is beter verschillende vaccins apart in te laten enten omdat dit minder belastend is voor het lichaam. Helaas is het vaccin tegen HCC niet los verkrijgbaar in Nederland en deze zal dus altijd in een cocktail gegeven moeten worden.

 


Maagkanteling

De hond na het eten zeker 1 tot 1,5 uur rustig laten (rusten), hierna zeker geen zware inspanning, dit i.v.m. het voorkomen van een maagkanteling. Heeft uw hond toch een maagkanteling, dit is te merken aan een opgeblazen buik en kort ademigheid, slijm uit de mond. Ga direct met de hond naar de dierenarts en probeer deze hiervan telefonisch van uw komst op de hoogte te brengen. Snelle ingreep is van levensbelang.


 


 


 

Dobermann kennel von Apoldastamm  | info@apoldastamm.nl